v

+30 26420 51258

nakascheese@gmail.com

Ν.Νακας & Υιοι ο.ε.

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1966

Ποιοί είμαστε

Η εταιρεία Ν. Νάκας & ΥΙΟΙ ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν 60 χρόνια ως μια μικρή μονάδα παραγωγής σκληρών τυριών. Σήμερα τα προϊόντα Νάκας αποτελούν σφραγίδα και εγγύηση ποιότητας των τυροκομικών προϊόντων Αμφιλοχίας. Η εταιρεία Νάκας παράγει Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Πεκορίνο, Κεφαλοτύρι, Επιτραπέζια ξηρή μυζήθρα και Ανθότυρο. Η μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό καθώς και εκπαιδευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις όπως ISO 22:000 καθώς και την πιστοποίηση Agrocert για την Κεφαλογραβιέρα.

Η Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας που έχει πλέον προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ( Π.Ο.Π) δημιουργήθηκε κι έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1980. Ο Νίκος Νάκας μαζί με ντόπιους κτηνοτρόφους συνέβαλε σημαντικά σε αυτό.

Η Ιστορία μας

Το Παρελθόν

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, όταν στην Ελλάδα άρχισε να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην αγορά του τυριού. Τότε ήταν που ο Νίκος Νάκας, παραδοσιακός σαγματοποιός της δεκαετίας του 40, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραδοσιακή τυροκομία ανοίγοντας την δική του γαλακτοκομική επιχείρηση. Η στενή επαφή που είχε αποκτήσει με τους κτηνοτρόφους της εποχής εκείνης στα ορεινά χωριά της Άρτας στην Ήπειρο, του επέτρεψε να μάθει και να αναπτύξει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, που στην Ελλάδα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στις αρχές του περασμένου αιώνα χάρη στον θεμελιωτή της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα Νικόλαο Ζυγούρη.

Νικος Νακας

 

Τη Δεκαετία του 1950 στα χωριά της Άρτας δεν υπήρχε ρεύμα και δεν χρησιμοποιούσαν ψυγεία, έτσι η συντήρηση των τυριών γινόταν με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο: Χρησιμοποιώντας αλάτι! Χρησιμοποιούσαν αποθήκες για να συντηρούν το τυρί, ως αποτέλεσμα τα τυριά ήταν παστά. Ο Νίκος Νάκας εκείνη την περίοδο νοίκιαζε ένα αυτοκίνητο μια φορά το μήνα, συγκεντρώνοντας τα τυριά που είχαν ωριμάσει, έπειτα τα πουλούσε στα αστικά κέντρα της περιοχής.  Λίγα χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1960, αποφάσισε να φτιάξει ένα μεγάλο τυροκομείο, όπου θα συγκέντρωνε όλη την παραγωγή. Αυτό συνέβη στην Αμφιλοχία. Ο Νίκος Νάκας αγόρασε μια έκταση και άνοιξε εκεί ένα από τα πρώτα τυροκομεία στην περιοχή, μια περιοχή που δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή στο ευρύ κοινό για τα τυροκομικά της προϊόντα.

Μαζί με τους ντόπιους τυροκόμους εργάστηκαν σκληρά και τη δεκαετία του ’80 κατάφεραν να φτιάξουν ένα καλό σκληρό τυρί, τη γραβιέρα Αμφιλοχίας, η οποία σιγά σιγά άρχισε να γίνεται περιζήτητη στην αγορά.

 

Το Σήμερα

Σήμερα η νέα γενιά της οικογένειας Νάκα συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε 60 και πλέον χρόνια πρίν, κι ενώ η τεχνολογία έχει αλλάξει η συνταγή παραμένει η ίδια: Σεβασμός στην παράδοση αλλά και στη φύση που ευλόγησε τον τόπο αυτό.

Σε συνεργασία με 300 και πλέον οικογένειες κτηνοτρόφων της περιοχής της Αμφιλοχίας συνεχίζουμε να παρασκευάζουμε τυριά ανώτερης ποιότητας. Η περιοχή φημίζεται για τα κτηνοτροφικά της προϊόντα και θεωρείται ότι παράγει από τα καλύτερα γάλατα στην Ελλάδα. Το κλίμα σε συνδυασμό με τον θαλασσινό αέρα, καθώς η περιοχή βρίσκεται κοντά στο Ιόνιο, και τη χλωρίδα της περιοχής συνέβαλαν ώστε η γραβιέρα αλλά και τα υπόλοιπα τυριά της Αμφιλοχίας να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες της αγοράς. Η βλάστηση είναι χαμηλή και ο τόπος δεν έχει τρεχούμενα νερά. Για τον λόγο αυτό, τα φυτά έβγαλαν ως άμυνα τη συγκράτηση νερών και στοιχείων, και τα πρόβατα που ζουν ελεύθερα, κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη τροφή δίνοντας νόστιμο γάλα με αποτέλεσμα και το τυρί να είναι πιο εύγεστο.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εκσυχρονισμό του παραδοσιακού τυροκομείου, που διαθέτει πλέον νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις,  μας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε ευρέως στην ελληνική και διεθνή αγορά τα παραδοσιακά τυριά Αμφιλοχίας.

Είναι βέβαιο οτι η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί καθώς συνεχίζετε να μας δείχνετε την εμπιστοσύνη σας.

 

Οι εγκαταστάστεις μας

Δείτε το βίντεο

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η Παράδοση για εμάς αποτελεί κανόνα, με μεράκι, αγάπη και σεβασμό για την ιστορία μας συνεχίζουμε να παράγουμε με την ίδια φιλοσοφία αγνά τυροκομικά προϊόντα από το 1966.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα του γάλακτος και των υλικών. Χρησιμοποιούμε τα πιο φρέσμα και αγνά υλικά, που καθιστούν τη γέυση των τυροκομικών προϊόντων Νάκας  απαράμιλλη. Τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα με ISO 22:000 και GFSI καθώς και με την πιστοποίηση Agrocert για την Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας Νάκας.

 

 

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Χάρη στην δική σας εμπισοσύνη καταφέραμε να αναδείξουμε στην αγορά τα τυροκομικά μας προϊόντα. Οι αξίες μας δεν αλλάζουν, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε χωρίς να προδίδουμε την εμπιστοσύνη σας. Σας ευχαριστούμε.